Az idei évjáratban szokatlanul erős fertőzéssel jelentkezett a kukoricarozsda (Puccinia sorghi). A "Bővebben" gombra kattintva további, a fertőzés tüneteit, mértékét bemutató fotók láthatók. 

 


A fiatal, néhány leveles repcenövényt sok kártevő veszélyezteti, így a földibolhák, a repcedarázs álhernyója, a levéltetvek stb. Fontos, hogy a területbejáráskor ismerjük azokat a jeleket, amelyek egy-egy kártevő jelenlétére utalnak. Ilyenek ezek a lenti képeken látható száradásos tünetek a levél színén, amelyek a fonáki részen károsító kártevőkre, ebben az esetben a repcedarázs (Athalia rosae) álhernyójának kártételére utalnak. A "Bővebben" gomb megnyomása után olyan képpárok tekinthetők meg, amelyek ugyanazon levél színét és fonáki részét is megmutatják, így megítélhető, hogy a fonákon történt kártétel milyen tüneteket okoz a levél színén.

 


A napraforgó Rhizopus-fajok által okozott megbetegedése jól ismert jelenség. A kórokozók főként a növény felső részét betegítik meg, tünetei a felső levelek levélerein, levélnyelein, valamint a tányéron jelennek meg habos "pamacsok" formájában. A kórokozók a meleg, sőt forró időjárási körülményeket kedvelik, fellépésükre ilyen körülmények között kell számítani. Korábban még nem volt arra példa, hogy tüneteiket a szártövön találtuk volna meg, de a "Bővebben" gomb megnyomásával megtekinthető rövid videón és képeken ilyen fertőzésre gyanakszunk. Ezt támasztja alá a beteg rész nagyfokú rovarlátogatottsága is, ami a kórokozók által kiválasztott cukros, enyhén alkoholos váladéknak köszönhető.

 


A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) előszeretettel károsítja a paradicsomot, így az ipari célra termelt állományokat is. A szedést követően érdemes egy sétát tennünk a területen, ugyanis a földre került bogyókon megtalálható rágásokból képet kapunk a tábla fertőzöttségéről. A megrágott bogyókban gyakran magát a kártevőt is megtalálhatjuk. A kártételről további képek a "Bővebben" gomb megnyomásával láthatók.

 

 


Gyakran találkozhatunk olyan levéltetű-múmiákkal, amelyeket természetes ellenségeik parazitálnak, ami végül azok pusztulását okozza. lyen kis helyen és ilyen nagy számban azonban ritkán található ennyi múmia, mint ezen a napraforgótányéron. További képek a "Bővebben" gomb megnyomásával érhetők el. 

 


Földibolhák károsítanak a fiatal repcenövényen. A kép az Alföldön készült, ahol sajnos a repcevetések jelentős hányada rendkívül rossz állapotban van. A csapadékhiány miatt már a repce számára megfelelő magyágyat sem lehetett elkészíteni, de a vetés óta lehullott kevés csapadék miatt a kelés is rendkívül rossz. Azon a kevés növényen, ami viszont kikelt, a kártevők széles skálája megtalálható már. További képek arról, hogy milyen kártevőket találtunk még, a "Bővebben" gomb megnyomásával láthatók.

 


A gyomosabb területeken gyakran találkozhatunk olyan bugákkal a muharfajok közé tartozó gyomnövényeken, amelyeken rovartetemeket találhatunk. Többnyire a ragadós muhar (Setaria verticillata) az, amelyen ez történik. Annak a sertéin a "fogak" lefelé állnak, így nagyon könnyen beakadnak bármibe. Ezek azok, amelyekből a növényre szálló rovarok egy része nem tud szabadulni és ott a bugán el is pusztul. Arról, hogy milyen rovarokat találtunk, a "Bővebben" gombra kattintva találhatók felvételek.