NapiKép 2020.09.27. NapiKép

Kukoricarozsda (Puccinia sorghi) tünetei a kukorica levélzetén.

A fertőzés tüneteiről további képek ITT


NapiKép 2020.09.26. NapiKép

Repcedarázs (Athalia rosae) álhernyója és annak kártétele a repcelevél fonáki részén.

A kártételről további részleteket mutató képpárok IDE kattintva tekinthetők meg


NapiKép 2020.09.25. NapiKép

Valószínűleg Rhizopus-fertőzés által megbetegített napraforgótő. A kórokozók által kiválasztott cukros, enyhén alkoholos váladékot szívesen látogatják a környéken található rovarok, darazsak, lódarazsak, legyek. Bár a kórokozót eddig kizárólag a növény felső részén, a levélereken, levélnyeleken és tányéron találtuk meg, a tő nagyfokú rovarlátogatottsága miatt ebben az esetben is erre a megbetegedésre gyanakszunk. 

A "Mindeközben ..." rovat mai anyagában még több kép és egy rövid videó is megtekinthető a jelenségről


NapiKép 2020.09.24. NapiKép

Nem túl sok még zöldellő napraforgótáblával lehet már találkozni, de vannak olyan kései vetések, amiken szépen feljöttek a tenyészidőszak végének betegségei. Így a napraforgórozsda (Puccinia helianthi) is, aminek a tüneteit láthatjuk a leveleken és levélnyeleken.


NapiKép 2020.09.23. NapiKép

A cukorrépa-állományokban sajnos sok helyen találkozhatunk a cerkospórás levélfoltosság (Cercospora beticola) miatt leszáradó levélzettel, új leveleket nevelő, "újraindult" növényekkel. Ez nem sok jót jelent a betakarított termés cukortartalma szempontjából, ugyanis ez a jelenség csökkenti a répatest cukortartalmát.


NapiKép 2020.09.22. NapiKép

Gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) kártétele a paradicsombogyón.

A kártételről, az ipari paradicsom betakarítása után tapasztaltakról további felvételek ITT


NapiKép 2020.09.21. NapiKép

A zöldítésekben óriási tömegben találhatók meg a repcekártevők, így a képen látható repcedarázs (Athalia rosae) álhernyói is. Ezért a zöldítések a kelő, fejlődő repcék esetén kifejezetten veszélyes szomszédságnak tekinthetők. A szemlézésekkor mindenképpen ez ilyen táblaszomszédság felől kell megkezdeni az állományok ellenőrzését.